10 december 2013

vi läser som vi förväntar oss

Tomas Dalström heter en man som ligger bakom boken "Bäst i text". Den presenterar en rad hemska resultatsundersökningar.

I en av undersökningarna har en likadan text skrivits under med ett mansnamn i hälften av exen och ett kvinnonamn i hälften. Uppfattningen av artikeln var att "mannens text" var väl genomtänkt och väl skriven samt övertygande. "Kvinnans text" å andra sidan var rörig och oklar och svår att förstå. Både män och kvinnor tyckte såhär om alltså samma text.

En annan undersökning består av att deltagarna har läst delar av manuset till "Scener ur ett äktenskap" av Ingmar Bergman. I hälften av exen har dock könsrollerna bytts, de kvinnliga karaktärerna fick manliga namn och vice versa. Här uppfattade läsarna kvinnan som bevekande, känslosam, undergiven och personlig. Mannen uppfattades som framgångsrik och nonchalant mot kvinnan. Detta oberoende av vilka repliker de hade.

Detta innebär att hur vi uppfattar en text helt enkelt är stor del av vår förförståelse och fördomar. Vi tycker detta är väldigt viktiga undersökningar. Det bevisar att argumentet "kvinnor är helt enkelt inte lika duktiga" inte håller som anledning till varför kvinnor inte har samma utrymme som män inom kultur såväl som chefspositioner. Tydligen handlar det endast om att vi uppfattar kvinnor som sämre än män.

Så till alla som säger att kvinnoförtryck inte existerar; vad skulle ni kalla dethär?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, här kommenterar vi med respekt och utan härskartekniker tack!