7 januari 2014

odd spångberg och hans värdelösa syn på kvinnorna i sex and the city och säkert alla andra kvinnor med.

Jag är så himla arg just nu. Förlåt men var bara tvungen att säga att jag är så himla arg, så att ni eventuellt ursäktar en kommande rörig text (och en arg rubrik som jag just nu hånler nöjt på grund av).

Efter att ha läst Blondinbellas inlägg med Sex and the City som jag på sätt och vis kan ställa upp på (jag gillar inte att så många romantiska filmer går ut på att tjejen finner en dålig man men som till slut ger upp sina dåliga sidor för han älskar henne så mycket, speciellt inte när det finns en bra man till hands på samma gång) så gick jag in på hennes mans, Odds, blogg och läste vad han skrev om Sex and the (shit) city (som han kallar det). Och det var då jag blev sådär himla himla arg.

Jag älskar Sex and the City, den tv-serie jag sett absolut mest på. Har hela skokartongsboxen och den har fallit itu helt. Sex and the City handlar om fyra kvinnor och deras vänskap och deras individuella jakt på kärlek (eventuellt den perfekta sexpartnern om vi talar om Samatha.) och därför tycker jag inte att en kan klandra dem för att inte blanda in politik, jobb eller relation till tidigare familj. De fyra karaktärerna är självständiga, starka kvinnor. Miranda är advokat och blir under seriens gång delägare i firman hon jobbar för. Samantha äger sin egen (mycket framgångsrika) pr-byrå. Charlotte är chef på galleriet där hon jobbar (hon ger visserligen upp sitt jobb när hon gifter sig med Trey men det är verkligen inte en självklarhet utan något som hennes vänner ifrågasätter). Carrie är en av New Yorks mest lästa kolumnister och får sina krönikor ihopsatta till en hel bok.

Odd skriver såhär: Jag har tidigare lagt näsan i blöt när det kommer till feminism, och att jag anser att alla är sin egen lyckas smed och det håller jag fast vid. Däremot så känner jag att denna skitserie är den direkta motsatsen, små gulliga drinkar ska drickas, värdelösa frågeställningar kommer från den så lätt trippande lilla huvudkaraktären ”Carrie”. Är det serien eller Odd som förminskar kvinnorna? Om han får deras liv till att dricka gulliga drinkar och trippa runt, är det han som står för förminskandet, speciellt när han skriver det med en öppen åsikt om att det är värdelöst att dricka drinkar och trippa runt.

Festandet är en stor del i vännernas liv. De går ut tillsammans i sina nya kläder, intresset för mode är stort, och dricker dyra (gulliga?) drinkar, eftersom de tycker det är ett kul sätt att umgås på, och blir bjudna till massa event och nyöppnade ställen som de går till eftersom de är sociala och älskar att träffa nya människor. VAD ÄR DET SOM ÄR FEL MED DET? 

Ja, det är ett ideal som många tjejer vill leva upp till. Dyra, högklackade skor och cosmopolitans vid en bardisk och ja, det är ett ideal som inte alla kan leva upp till. Men för de vars verklighet ser ut såhär, eller för de som vill se på satc för att åtminstone få uppleva sin dröm fiktivt via tv måste få göra det. Det är riktiga drömmar det med. 


Typiskt kvinnliga serier möter den här kritiken hela hela tiden? Illa dold i omsorg om oss kvinnor. "En serie uppbyggd med ett mål, att förminska och göra kvinnor små och fragilaskriver Odd. Men det är han som förminskar kvinnorna i serien när han säger att de är små och fragila. Varför är de små och fragila? För att de vill ha ett förhållande? Vill inte väldigt många människor det? För att de blir ledsna när deras partner gör slut med dem? Blir inte typ alla det? Personligen tycker jag att Sex and the City är en av dessa serier som lyckas porträttera hur en som kvinna kan känna sig i striden mellan att vara självständig samtidigt som en är i ett förhållande. För lets face it - precis som en blir beroende av sina närmsta vänner och sina närmsta släktingar blir en beroende av en person en har ett förhållande med.

Här följer lite svar på tal till Odds djupa fantastiska analys av SATC:

Ett avsnitt där ”Carrie” var otrogen och hade sex med sin fd pojkvän, som numera är gift.

Carrie funderade långt och djupt på det här med sanning… Är det verkligen bäst att vara ärlig, eller är ärligheten bara en myt”? Det enda jag kan replikera mig är att undra vad det här är för skit. Varför skulle något annat än att vara ärlig i sin relation vara någon lösning? Oansvarigt, barnsligt och vidrigt är det.
 
Jag tror nästan han skojar. Är Sex and the City den första serie/film han sett som ger en romantiserad bild av otrohet så har han sett ett enormt smalt utbud av tv. Jag tycker att Satc är ärligt. Dethär är ärliga tankar kring otrohet. Varför kan hon inte få tänka dem? Varför måste det vara en moralkaka? (kan ju tillägga att hela hennes värld rasar ihop sen när affären väl tar slut och hon erkänner för Aidan, så hon får sitt straff trots allt).
”Maybe all men are a drug. Sometimes they bring you down, and sometimes, like now, they get you so high.” Återigen, det är någon annan som får dig att må eller känna på ett visst sätt, inte din egen grundperson.
Men människor får en ju att känna på olika sätt? Varför behöver det vara fel. Vissa har en dålig inverkar på ens liv, andra en euforisk. Odd om du inte har känt att din Blondinbella någonsin gett dig ett lyckorus som nästan känns droglikt så är jag rädd att du kanske inte är så kär i din fru :(
”Women are for friendship. Men are for fucking” ~ Samantha
Ännu ett tecken på sexbestarna till män som finns i världen. Eller min tolkning, ett vidrigt tafatt jävla försök att ”återta” sexualiteten… 

Samantha ligger med precis de hon vill, på precis sina villkor och hon har valt bort män för kärleksrelationer eftersom hon tycker att det är krångligt. Hon tar sin sexualitet och gör precis vad hon vill med den. Och ärligt, "men are for fucking" indikerar på att det är hon som knullar dom, inte tvärtom, så kopplingen till att män är sexbestar är bara... dum?
”There isn’t enough wall space in New York City to hang all of my exes. Let me tell you, a lot of them were hung.” ~ Samantha. Sen när blev det glammigt att ha legat runt med så många att NYC inte räcker till? Det är inte coolt för varken killar eller tjejer…. Jag tror inte att det finns någon som tycker att det är sunt att ha haft sex med 10 000 personer eller vad som nu krävs för att inte klara ovanstående….
Vadå det är inte coolt? Precis som jag skrev ovan, Samantha ligger inte för någon annans skull än sin egen. Snacka om att motarbeta den sexuella frihet en kvinna kan känna av att se Sex and the City. Jag kan tycka det ger en skev bild när kvinnorna kommer direkt när de får en snopp i sig, men det är fortfarande sex på lika villkor, sex där de har makt över sin egen kropp och över situationen och i Samanthas fall, ofta själv är den som raggat upp männen. Något som kan vara svårt eftersom vårt samhälle ännu är fast i att mannen ska ta första steget och att när en kvinna gör det är det en akt av desperation.
“The longer I sat at that table, the more alone I felt. And it really hit me: I am 35 and alone!” ~ Carrie
Ja återigen, en kvinnas största mardröm är att vara singel när man är 35…ELLER!? Det är väl lika individuellt som det finns människor på jorden…. 
Grejen är ju att ja, det är typ det. Kvinnor har en enorm press att inom fertil ålder hitta en stabil partner som kan vara far och man. Kan inte rädslan för att vara ensam få tas upp? Eller ska en känna sig onormal av att vara rädd för ensamheten? Jag tycker det är synd att det är så. Men är jag ensam och barnlös när jag är 35. Då kommer jag nog titta på Sex and the City och känna precis som Carrie här. Minus alla skor.
Sex and the City är en serie som i all sin glamour och extravagans är ärlig. Det handlar om sånt som är centralt i väldigt många kvinnors liv. Jakten på kärleken är i Sex and the City nyanserad. Alla fyra vännerna pendlar mellan hoppfulla till cyniska, från att tro på karma till att tro på ödet till att inte tro på någonting. Jag önskar att verkligheten inte såg ut som den gör, men nu gör den det. Och samtidigt som vi kämpar för ett annorlunda samhälle, måste någon kanal också få visa något vi kan känna igen oss i som porträtterar våra verkliga rädslor, känslor och krafter.

Här har ni det vedervärdiga inlägget i sin helhet.

/Kusin F

33 kommentarer:

  1. Vilket bra inlägg! Exakt vad jag tänkte men inte fick ord på. Det är Odd som förminskar kvinnor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket. Och ja visst är det? Blir så trött! Kram

      Radera
  2. haha så jävla bra skrivet!!!!

    I <3 sex and the city

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är bäst. Herregud att kalla någon av de kvinnorna för svaga? Blir så upprörd!

      Radera
  3. Hej,
    !om hit via länken i din kommentar på Odds blogg och är så glad att jag gjorde det! Håller med dig fullständigt, framförallt i det du säger om att serier med kvinnliga huvudpersoner får mer kritik och ofta från män. Bra skrivet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket, ja men det är så alltid. Kvinnokultur och allra mest unga kvinnors intressen nedvärderas något enormt. Läs gärna vad vi skrivit om Justin Bieber-kulturen också :) Du hittar det under populära inlägg på vänsterkanten!

      Radera
  4. Detta svar på tal, var det mest upplyftande idag. Du stillade min ilska också. Tack.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad skönt att höra. Det kändes ganska bra att avreagera sig kan jag också säga. Fortsätt älska satc! :)

      Radera
  5. Håller med dig till 100 procent. Helt galet hur Odd kan bli så provocerad, håller inte med honom någonstans tyvärr, nästan obehagligt att läsa faktiskt. Har också sex and the city och det är verkligen min egna lilla bibel. Jag hoppas verkligen att Odd läser ditt inlägg och tar åt sig. Bra skrivet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men eller hur? Superobehagligt. Det är snarare hans åsikter än Sex and the Citys som sipprar igenom i hans inlägg!!
      Och tack så mycket :)

      Radera
  6. I agree with you. I also think that Odd does not know much about relationships and the behavior/needs of women and men...He is like 25, married, has a kid, never lived abroad, did not study much or explored the world otherwise. I guess he only knows his little world and looks at films and TV shows with the rather limited life experience he has.
    Also his blog is mostly advertising and showing off an expensive lifestyle, who is interested in his view on gender questions/politics etc.?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Best comment ever. I would apply it to blondinbella as well. To be honest, I think their numbers of readers are going down after the baby was born. It is very sad to see this couple struggle with their online-profiles. Why dont just quit and live life. It is so embarrassing watching 'Odd' showing off... with what? I dont even have words for it...

      Radera
  7. Hej! Hittade också hit pga Odds blogg, så rätt skrivet som alla andra har skrivit! Sex and the city är en så skön och frigörande serie den är absolut inte förminskande utan tvärt om förstärkande för kvinnor och feminism. Du satte ord på vad jag tänkte, Tack! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket, och visst är den? Håller med! Älskar den!

      Radera
  8. Mycket bra skrivet!

    Intressant att SATC blir så provocerande för hennär det finns en hel drös av serier och filmer som förminskar och objektifierar kvinnor? Kan det möjligtvis vara provocerande att det faktiskt är kvinnor som är de centrala karaktärerna i SATC och inte män ;) !

    Iaf, mkt bra skrivet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen! Bra poäng.

      Tack så mycket :)

      Radera
  9. Tack för ditt underbara inlägg, man blir så irriterad på män som försöker falskt erhålla popularitet med att deklarera sig som feminist och slänga ut "heroiska påståenden" som i verkligheten är det rena motsatta.

    Kunde inte motstå att läsa fler inlägg av er, och här sitter jag nu och läser ert sminkinlägg klockan 5 på natten. Tusen tack för helt underbar välskrivna texter som får en att ifrågasätta faktorer som man tar för givet!

    MUAH!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men ja eller hur?

      Åh, ledsen att vi stör er sömn men glad att du uppskattar oss :) Tack för fina ord!

      Radera
  10. Gud vilket bra inlägg! Älskar satc och gjort så länge jag kommer ihåg! Tror att det är svårt för killar att förstå serien och meningen med det. Och borde därför faktiskt inte kommentera det. Jättebra att du reagera och skrev ditt inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket.

      Jag tror att män generellt är väldigt ovana vid att se världen ur ett kvinnligt perspektiv, för det sker väldigt sällan i film eller i böcker, all kultur är mansdominerad. Läs vårt inlägg http://kusinerikamp.blogspot.se/2013/12/skolans-litteraturkanon.html om vilka böcker en läser i skolan (typ bara med manliga huvudkaraktärer. Och i filmer är nästan en tredjedel av talroller kvinnor. Fatta hur lite det är?

      Problemet är att kvinnors välrd sällan porträtteras, och ännu mer sällan kvinnors värld ur ett kvinnligt perspektiv.

      :) Fortsätt läs och kommentera

      Radera
  11. Bra skrivet. Odd är inte riktigt med i matchen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tack så mycket. Nej det var ju dessutom ett väldigt misslyckat försök till att bli det.

      Radera
  12. JA så bra! Håller helt med om det du skriver :)
    Kollade nyligen igenom hela serien för första gången, och trots att jag är så trött på Carrie för att hon är en sån velpotta och fjantar runt och är besatt av Big som inte är bra för henne, så går det ändå inte att sluta kolla för de andra karaktärerna är helt underbara och vänskapen de har mellan sig är något jag verkligen avundas! ^^

    SvaraRadera
  13. Tack för ett bra svar till en konservativ ung man som inte träffat på så många härliga självständiga kvinnor! Den enda i serien som till en början önskar leva ett fantasiliv såsom Odd och Bella försöker är ju Charlotte, hon vill ju så gärna ha det perfekt men sen när hon väl gift sig med den "perfekta" så blev det inte så rosenskimrande ändå! Och hon slutar med den härlige och mänskliga advokaten=) Kanske kommer Odd oxå till den insikten en dag=)

    SvaraRadera
  14. Åh KANON!! BRAVO! heja heja heja tjejer och killar

    SvaraRadera
  15. Det var skönt att få läsa igenom det här inlägget, så man kunde stilla sin ilska lite. Det finns inget mer provocerande än män, som har en sån skev syn som Odd tycks ha (när man läser hans text)! Vi kvinnor måste fortsätta kriga för oss och jämställdhet. Finns inget mer attraktivt än män som är feminister!

    SvaraRadera
  16. Bra skrivet! Att (som Odd gör) sitta och plocka ut valda citat från serien för att passa hans åsikter är otroligt klumpigt. Ser man till helhetsbilden av Sex and the City så är det precis som du skriver! Hoppas ditt inlägg får spridningskraft!

    SvaraRadera
  17. Så bra skrivet. Orkade inte läsa Odds hela inlägg. Han verkar ta fiktion på för stort allvar tycker jag.

    SvaraRadera
  18. Jättebra skrivet!! Blev också väldigt arg när jag läste hans inlägg!

    SvaraRadera
  19. älskar dig fampy din cooling

    SvaraRadera

Hej, här kommenterar vi med respekt och utan härskartekniker tack!