9 december 2013

george r.r. martin och kvinnliga karaktärer

I en intervju sa George R.R. Martin, författare av bokserien Sagan om is och eld, såhär:


För det är just det, vi tänker att George R.R. Martins kvinnliga karaktärer är så himla djupa och annorlunda när han egentligen bara återger vanliga människor.

I ett tidigare inlägg har vi konstaterat att böcker med manliga karaktärer i fokus är i princip det enda en får läsa i skolan. Vi drunknar i böcker som skildrar mäns inre strider, deras livsångest, deras glödande passion. Kvinnorna är bara karaktärer i bakgrunden som dessutom ofta är väldigt ytliga. När vi väl får läsa böcker där kvinnor porträtteras med samma själsliga djup som män reagerar vi därför på det.

Många  män har en väldigt skev kvinnosyn. Det påstås att tjejer är korkade, falska, virriga, ytliga och opålitliga. Att bara läsa böcker där inga intressanta karaktärer är kvinnor spär bara på den här synen.

Vi anser att en borde kvotera in böcker med kvinnliga karaktärer i fokus i den obligatoriska grundskole- och gymnasielitteraturen. Bara en så enkel sak som att läsa varannan bok om kvinnor kan sprida en mindre förvrängd kvinnosyn. Ska det verkligen vara så svårt att genomföra?

4 kommentarer:

  1. Hmmm... tycker att hysterin kring GRR Martins kvinnliga karaktärer är något överdriven. Ja, Daenarys, Arya, Cersei med flera med flera är grymma karaktärer, men efterfrågar fortfarande lite moral hos de manliga karaktärerna som ofta suger när det kommer till respekt. Känns lite som att det här med kvinnors rätt är lite av en kvinnofråga i böckerna.

    SvaraRadera
  2. Håller med! Böckerna är fyllda av problem som kommer på köpet med en vedervärdig kvinnosyn, t.ex. våldtäkter, ingen arvsrätt för tjejer och så vidare, men de kommenteras aldrig ordentligt. En reagerar inte på det för det är en del av det samhället, vilket känns... skrämmande? Som om det skulle vara något naturligt. Men en kan ju alltid hoppas på att det kommer uppmärksammas mer i de två sista böckerna. Kanske Daenerys leder alla kvinnor till revolution, vem vet?

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet. En mycket positiv sak till är att nu kommer tjejerna/kvinnorna i litteraturen. De stora kommande YA berättelserna har ju kvinnor i huvudrollen - Hunger Games, Divergent, Legend - alla snart filmer - alla med starka hjältar som är kvinnor. Bone season/Drömgångare och Shining girls är ju också på gång - så håll ut så kommer de där bra kvinnliga berättelserna med bra kvinlliga karaktärer som även kommer se och läsa. Vad gäller Fire and Ice böckerna - så är de ju bundna i en patriarkal värld - som ingår i genren men inte minst som bygger på hur samhällsförhållande var för kvinnor i vår egen tid.

    SvaraRadera
  4. Ja, det känns i alla fall som en positiv trend! Hoppas bara att några av alla dessa böcker med kvinnliga huvudkaraktärer letar sig in i skollitteraturen.

    SvaraRadera

Hej, här kommenterar vi med respekt och utan härskartekniker tack!