17 december 2013

dubbelbestraffning för män liksom kvinnor?

Dubbelbestraffning innebär att uppmana någon att göra på ett visst sätt och sedan när hen gör det bestraffa hen för det. Vanligt att uppleva t.ex. som feminist som sminkar sig eller rakar sig under armarna.Dessa val blir ofta ifrågasatta, som feminist borde en veta bättre och en ska inte stå bakom sådant trams. Men det är ju vad en har lärt sig att en ska göra sedan barnsben? Därmed blir det dubbelbestraffning.

Schmenus skrev idag om mäns dubbelbestraffning. Att de uppfostras i ett machoideal och sedan om de motgår detta blir de utstötta. Men vi tycker inte att det är en dubbelbestraffning. Det är såklart fel, men det är ingen som uppmanar män att vara mjukare, lugnare, att inte tala så högt. Dessutom brukar män som motgår machoidealet ofta tas väldigt väl emot av kvinnor och andra som valt att stå emot det. Jag  får inte jobba om jag inte sminkar mig (bokstavligen).

Jämförbart är sexualiteten mellan könsrollerna. Kvinnor anses vara mindre sexuella än män och får ofta höra att en ska släppa lös, en ska passa på att ligga medan en är ung, vi ska inte vara så pryda utan det är sexigt när en kvinna tar initiativ. Men vad händer när en väl gör det? När en har legat med många? Jo, då blir en plötsligt en slampa, en hora, något smutsigt, ett enkelt byte. Klassisk dubbelbestraffning. 

Män blir socialiserade in i sin djuriska sexualitet, de ska ligga mycket, kunna få många tjejer, tänka med kuken. Men om de inte gör det, är det någon som blir arg? Blir de bestraffade? Nej... Det betyder inte att de inte känner en press att ligga med många, men de får ingen dålig stämpel av att inte göra det.

Vi säger inte att män aldrig blir dubbelbestraffade. Vi säger bara att det främst är kvinnor som blir det.

(Vill dessutom påpeka att när män som är feminina anses töntiga, svaga och dåliga är det främst en kraftig spark ner mot alla kvinnor)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, här kommenterar vi med respekt och utan härskartekniker tack!