14 december 2013

harry potter-parodier, youtube och varför våldtäktsskämt aldrig är roliga


Bilden kommer från ett populärt klipp på YouTube. Klippet är en parodi på Harry Potter och handlar om hur Ron använder sig av magi för att lyfta på Hermiones kjol mot hennes vilja (hon säger "sluta" upprepade gånger). I ett uppföljande klipp drar han henne till sig, även här med hjälp av magi, för att Harry ska kunna ha sex med henne.För tillfället har de två klippen sammanlagt 87 000 visningar, så uppenbarligen tycker många att detta är väldigt roligt. Men även om det  verkar som ett oskyldigt skämt är detta klipp med och bidrar till att de 17 våldtäkter* som anmäls om dagen i Sverige sker.

Först och främst: i båda videoklippen begår Ron ett sexuellt övergrepp mot Hermione. Ett sexuellt övergrepp kan se ut på många olika sätt. På tjejjouren.se definieras ett sexuellt övergrepp bland annat som att någon gör något sexuellt mot en när en inte kan skydda sig, vilket är precis vad som händer i båda klippen.Genom att skratta åt något sådant här signalerar en därför att sexuella övergrepp inte är något som bör tas på allvar.

Jag har diskuterat detta med flera personer och alla höll inte med mig. De påstod att även om Hermione säger sluta så menar hon det inte egentligen. Detta skrämmer mig. Även om detta är ett animerat videoklipp så kvarstår faktum: hur vet dessa människor det? Hur kan en veta om någon menar ordet sluta eller inte?

Svar: det kan en inte. Därför måste en alltid utgå från att personen faktiskt inte vill om hen säger sluta.

I ett bra inlägg förklarar Malva B varför en så enkel sak som att att gilla en sexistisk bild på facebook bidrar till att upprätthålla våldtäktskulturen. Kort sagt kan en säga att när en gillar en sådan bild rättfärdigar en objektifieringen av kvinnor, vilket leder till att kvinnor ses som objekt, vilket gör våldtäkter okej. Samma sak gäller detta klippet. Även om en inte menar något illa när en skrattar åt klippet så måste en inse att en har ett ansvar för alla våldtäkter som sker.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, här kommenterar vi med respekt och utan härskartekniker tack!