2 december 2013

manshat och kvinnohat går inte att jämföra

Ett argument som en som feminist ibland får upptryckt i ansiktet när en försöker diskutera kvinnohat är: "Vaddå då, det finns massa kvinnor som hatar män. Det är faktiskt lika dåligt!"

För att en gång för alla ge svar på tal: nej, det är det inte. Det går inte att jämföra kvinnohat och manshat. Varför? Det finns en enkel skillnad, nämligen skillnaden mellan att sparka uppåt och att sparka nedåt.

I vårt samhälle har vi tusen och åter tusen osynliga regler för hur vi ska uppföra oss. Dessa regler ser olika ut beroende på vilket kön vi tillhör. Till exempel förväntas kvinnor sminka sig, men om en man skulle göra detta skulle han betraktas som udda och utstickande.

Reglerna är hemskt orättvisa. Som man är din roll att ta plats, att göra karriär, att ha en sexualitet och att ryta ifrån när du blir illa behandlad. Skulle du göra samma sak som tjej så är du gapig, slampig och har PMS. Ett bra exempel på att reglerna är olika är att de jobb som anses som typiskt kvinnliga, jobb inom barn- och omsorgssektorn, har mycket lägre löner än typiskt manliga jobb. Männen tjänar på reglerna, eftersom männens regler tillåter dem att inneha maktpositioner som politiker, chefer och jurister. Män tjänar på reglerna, eftersom det är männen som skriver dem. Och det är det som gör kvinnohat så mycket värre än manshat.

Som man kommer du aldrig behöva möta manshat i din vardag. Du kommer inte få höra kommentarer som: "Äh, jävla gubbjävel, gå tillbaka till garaget". Du är aldrig rädd för att bli våldtagen när du går hem på kvällarna. Ingen kommer att avskriva din ilska som PMS. Manshat är ingen regel i samhället, vilket kvinnohat faktiskt är.

Att manshata är att sparka uppåt. Det är att sparka mot alla osynliga regler, sparka mot de som har skrivit dem. Att kvinnohata är att sparka nedåt. Att sparka på någon som redan ligger på marken.

Så nej, en kan inte jämföra manshatande kvinnor med kvinnohatande män, lika lite som en kan jämföra David med Goliat (och ni har väl inte glömt vem som vann?).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, här kommenterar vi med respekt och utan härskartekniker tack!