3 december 2013

rapesloth, memes och varför våldtäktsskämt aldrig är okej

För ungefär ett år sedan bemöttes jag för första gången av memen "Rapesloth". Den är förnedrande och obehaglig på så många sätt. Här är några exempel:


För det första så signalerar bilden att en sengångare skulle ha övertaget över en kvinna, vilket i sig är väldigt förnedrande. För det andra gör bilden narr av den ständiga rädsla en som kvinna har, rädslan att bli utsatt för sexuella övergrepp. "Men det är ju bara ett skämt?" Säger folk ofta. Grejen är att vi inte riktigt håller med.

När det anmäls 17 våldtäkter om dagen i genomsnitt, och motsvarande 20 fall av sexuellt ofredande, [källa brå] så är inte rapesloth, eller några andra våldtäktsrelaterade skämt "bara skämt". De är en del av vad som kallas våldtäktskultur. 

Att skämta kring våldtäkt är inte fel, som så många påstår, för att det kan finnas någon i sällskapet som har utsatts för sexualbrott, det är fel oberoende av sällskapet. I gäng bara med män, befäster det en jargong av kvinnosyn som är svår att bryta, speciellt i de yngre åldrarna och i gäng med tjejer är det grogrunden för slutshaming (d.v.s. att det är offrets eget fel för hon är en slampa). Dessutom är det fel för uppenbarligen har folk idag svårt att förstå vad som egentligen är ett sexualbrott.

I DN förra veckan publicerades artiklar kring ungas inställning till sex och sexualbrott, och det var ett oroväckande mönster som syntes. ---> läs själva.  Så uppenbarligen är människor inte medvetna om vad som är okej eller inte. Därför är våldtäktsskämt aldrig okej, för de signalerar att sexualbrott inte är något som behöver tas på allvar. Så gör det till er princip idag att alltid säga ifrån.









Här ser vi ett exempel på hur våldtäkt används som någon typ av "hämnd" mot tjejer som inte vill bli ihop med någon. Inte speciellt roligt då våldtäkter ofta bortförklaras av gärningsmän med att det var hennes fel, för hon hade gjort något elakt (victim blaming).

p.s. angående statistiken, vi vet att män är inräknade där med. Men vi kan snabbt rapportera att i åldersgruppen 0-17 var 
90% av offren kvinnor och i den vuxna gruppen var 96% kvinnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, här kommenterar vi med respekt och utan härskartekniker tack!