27 december 2013

abort är en kvinnlig rättighet, inte en rätt till liv

Sverige har en abortlag som trädde i kraft 1975. Alla kvinnor i Sverige (oavsett medborgarskap eller om en bor här) har rätt till abort, och talar en inte svenska har en rätt att få en tolk med sig. Inga skäl till aborten behöver ges. Detta gäller fram till 18e graviditetsveckans slut.

Mellan vecka 19-22 kan abort beviljas av Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen av synnerliga skäl; oftast om en är väldigt ung, har alkohol- eller drogmissbruk, blivit våldtagen, eller av medicinska skäl (hos mamman eller fostret). Efter vecka 22 anses fostret kunna leva utanför livmodern, men bedöms det inte kunna det så kan en abort fortfarande beviljas.

Abort måste göras av läkare på godkända vårdinrättningar och alla kvinnokliniker i Sverige är skyldiga att erbjuda abortvård. Stödsamtal med kurator eller psykolog ska alltid erbjudas både innan och efter aborten.

Jag tycker det är en bra abortlag, speciellt i förhållande till resten av Europa (men skulle gärna se att kvinnan kan göra abort när som helst under graviditeten). Det etiska i frågan, kring när och hur en borde se till fostrets rätt att leva blir sekundär i och med att det är en könsfråga. Eftersom endast kvinnor blir gravida är det kvinnor som är utsatta i situationen oönskad graviditet. En snäv abortlag gör drabbar endast kvinnor, männen kan ju dra sig ur ett oönskat faderskap ganska enkelt. Hade båda könen kunnat bli gravida hade frågan sett helt annorlunda ut eftersom det blivit ett gemensamt mänskligt ansvar. Nu blir det dock en fråga om att inskränka kvinnans rättighet till att bestämma över när hon ska få reproducera. Hon får efter vecka 22  inte bestämma över sin egen kropp.

Vill också påpeka att enligt svensk lagstiftning har foster inga juridiska rättigheter, de har ingen arvsrätt och de är inte svenska medborgare, det räknas heller inte som dubbelmord ifall en mördar en gravid kvinna och fostret också dör. Men enligt abortlagen (som också är svensk lagstiftning) har fostret en rätt att födas om den är levnadsduglig efter 22 veckor, då det är 18 veckor kvar av graviditeten.

Jag tycker att det bästa med Sveriges abortlag är att alla kvinnor i Sverige får göra abort och att inga skäl måste anges, åtminstone fram till vecka 18.


/Kusin F

källa: 1177 - vårdguiden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, här kommenterar vi med respekt och utan härskartekniker tack!