29 december 2013

alla är fotografer?

Det har blivit en liten debatt, den dog ganska snabbt ut, kring Johan Rheborg och Henrik Schyfferts program "Alla är fotografer" och speciellt kring programmet där Johan Rheborg fotograferade sin dotter iklädd korta shorts och bh.

Första avsnittet överraskar, de två gubbarna blir coachade av två kvinnliga fotografer. Ja, det är överraskande då den svenska fotografbranschen består av 83% män. Men sedan kommer det avklädda avsnittet. De genusmedvetna rasar. Johan Rheborg och Sigge Eklund (redaktör och manusförfattare av programmet rasar tillbaka).

Läs Linnea Petterssons artikel i Expressen här. Eller Genusfotografens analyserande inlägg här.

Och såhär förklarade sig Rheborg på twitter:

Jag tror säkert att det finns en anledning till att Johan Rheborg ville att Josefin skulle ta av sig tröjan av en personlig anledning, han säger i programmet att han vill att hennes tatuering ska synas. Den kanske är betydelsefull? Men varför kan de inte ta upp denna historia? Varför klär de bara av henne utan vidare kommentar? Hon fotograferas inte i någon speciellt sexualiserande pose men faktumet att hon klär av sig kvarstår som ett problem så länge det inte diskuteras i programmet. 

Sigge Eklund blev arg på twitter:

Tycker det är fruktansvärt att Eklund är så trångsynt och inte har förmågan att förstå kritiken programmet ges.

Så länge vi som tittare inte får veta den djupa historien bakom den avklädda bilden kommer den för oss vara endast en bild på ytterligare en avklädd tjej. Här kan ni förresten se bilden.
/Kusin F

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, här kommenterar vi med respekt och utan härskartekniker tack!