29 december 2013

the hobbit och könsfördelningen

För en vecka sedan var vi och såg den andra Hobbitfilmen, Smaugs ödemark. Båda två var överens om att filmen var mest skräp och lite skratt, men det är inte det det ska handla om nu. Jag hade tänkt titta närmre på karaktären Tauriel och könsfördelningen i filmen.

För er som inte har sett filmen så är Tauriel en ung alvkrigare som är bosatt i Mörkmården, där även Legolas bor. Hon finns inte med i orginalberättelsen av J.R.R. Tolkien, utan är alltså ett påhitt av filmskaparna. Vad som är positivt är att hon slåss minst lika mycket som Legolas, vilket ändå bör uppmärksammas. Samtidigt är hon den enda viktiga karaktären i filmen som är en kvinna.

I boken finns det inte en enda kvinnlig hjälte. Enligt Peter Jackson var detta anledningen till att Tauriel fick en så pass stor roll i filmen. Det har också diskuterats att göra om karaktären bågskytten Bard till kvinna, men detta blev inte av. Peter Jackson menar att det skulle vara att gå över gränsen med vad en kan ändra i filmen. "Att skriva in en ny karaktär är renare än att ändra på en ikon som Bard", som han sa. [källa]

Jag undrar: varför skulle det inte gå att göra om Bard till kvinna? De har redan bakat om 250 sidors bok till nästan nio timmar film och ändrat om tusen andra saker. Ifall Thorin och Bilbo kan klättra ned ur granarna i första filmen, varför kan inte Bard vara en kvinna? Ifall Kili kan bli dödssjuk och kär i en alv, varför kan inte Bard vara en kvinna?

Istället lade de alltså till en helt ny karaktär, för tydligen kan en ikon inte vara en kvinna. Och även om Tauriel slåss mot orcher så känns det som om hon främst tjänar syftet att vara en del av en kärlekstriangel. Bara en så liten sak som att Tauriel står bakom Legolas på filmaffischen när hon faktiskt har fler repliker säger en hel del.

Vi är båda två överens om att de gott kunde ha gjort hälften av dvärgarna till kvinnor. För ärligt talat, att lägga till en kvinnlig hjälte när det finns tjugo manliga är inte att göra en berättelse jämt könsfördelad.

Som avslutning kan tilläggas att filmen inte klarar Bechdel-testet. Är ni sugna på att se film på bio rekommenderar vi Catching Fire istället.

/Kusin A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, här kommenterar vi med respekt och utan härskartekniker tack!