7 januari 2014

Årets litteraturlista

Kapar en lista rakt av från Vesna Prekopics litteraturblogg.
Vad du borde läsa under 2014:

Januari: Varför inte börja det nya året med en enkel ögonöppnare om att världen är annorlunda för män och kvinnor? Under det rosa täcket av Nina Björk levererar precis det nödvändiga som intro.

Februari: Joyce Carol Oates, denna maniskt skrivande kvinna har iBlonde tagit sig en berättelsen om flickkvinnan som förförs och förgörs av mannens värld.

Mars: Man (no pun intended, som det heter…) måste kunna skratta åt eländet också och Caitlin Moran kommer garanterat att få adamsäpplet att guppa upp och ner med Konsten att vara kvinna.

April: Och när det regnar som mest är det väl lika bra att bege sig till varmare platser, där Toni Morrison i De blåaste ögonen får ge en inblick i både hur det är att vara av fel kön och fel hudfärg. Två perspektiv på underordning till priset av en!

Maj: Visst gör det ont när knoppar brister… Marguerite Duras har skrivit om vad kärlek kan vara, på ett sätt som bara hon kan göra i Älskaren

Juni: Halvtid för det mansfria författaråret – lite kvinnlig identititsskapande ångest av Sylvia Plath och Glaskupan, kanske?

Juli: När sommaren är som hetast behöver litteraturen lättas upp med mer illustrativa bladvändare – inget slår seriealbumet Prins Charles känsla av Liv Strömquist när det kommer till en norm- och moralkakeavklädning!

Augusti: Och så det här igen med de dubbla fördomarna som många av oss i Sverige lever med – Marjaneh Bakhtiari guidar högljutt i Kalla det vad fan du vill.

September: Ok, slut med slappandet, höstens intågande kräver lite ansträngning i form av en tegelstensbok. Det går inte att bortse från att kvinnan fortfarande är Det andra könet, så kolla in vad Simone de Beauvoir har att säga om det.

Oktober: Ja, hur blir man egentligen kvinna…? Bara namnet Saga i Karolina Ramqqvists Alltings början skvallrar väl om att det är en rosenskimrande konstruktion.

November: Det här med tillgång till offentligheten, de materiella villkoren och Ett eget rum... Virginia Woolf vet vad jag pratar om.

DecemberHatet av Maria Sveland blir en ypperlig avslutning med inblick i vad som fortfarande är att vänta för en hel del kvinnor som tar plats och ton i 2010-talets Sverige.

Här kan ni se hennes inlägg (men det står exakt det som står här jag copypastade)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, här kommenterar vi med respekt och utan härskartekniker tack!