25 december 2013

människovärde kvinnovärde

Vi tror att varje människa på denna jord har ett eget värde. Ett värde som kommer med födseln och ett värde som är oberoende av prestation eller handlingar. I vår värld idag är det främst prestationer som räknas. Det är ett budskap som förmedlas i såväl traditionella julsånger (Rudolf med röda mulen slutar mobbas av de andra renarna när han gör något bra för tomten) som i invandrares försvarsbrev för sin rätt att vara i Sverige (en borde få vara trygg här vare sig en bidrar till sjukvården eller vårdas i den). Vi ogillar det skarpt.

Men något som är ännu värre än att bedömas utifrån prestation, vad en åstadkommer, är att dömas utefter hur en ser ut. Det blir framförallt kvinnor.

Har suttit med min mor och slökollat jultv. Slogs av hur alla reklamens kvinnor är unga, smala, snygga och följer vithetsnormer. Samma sak gäller inte för män; de är tjocka, de är gamla, de är muslimer. Männen får vara med för att de gör något bra, de presterar. Kvinnorna får vara med om de presterar och är snygga. Eventuellt räcker det att vara tillräckligt snygg, det i sig verkar räknas som en prestation.

Och hur ofta får en inte höra att som kvinna kan en bara visa lite klyfta så slipper en ur vilket trubbel som helst? Eller blinka lite med ögonfransarna så får en några procents rea?

Jag misstänker att detta är den sexuella makt (snygga) kvinnor ibland påstås ha över män. Vi vet inte om det är så mycket en sexuell makt som det är ett nedvärderande av kvinnans intelligens, prestation och människorvärde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, här kommenterar vi med respekt och utan härskartekniker tack!