10 januari 2014

filmtips inför 2014


  • The Bling Ring
    Sofia Coppolas senaste film från 2013, där fyra av de fem huvudrollerna är kvinnliga karaktärer. Bosatta i Los Angeles bryter de sig in hos olika kändisar för att titta, känna och stjäla. Paris Hilton, Mischa Barton och Lindsay Lohan är bara några på listan. En film som lyckas framställa modemedvetenhet och drömmar om att vara någon som har råd med riktiga diamanter som riktiga och värdefulla drömmar, och inte löjliga, som det oftast är. Skönt att se handlingskraftiga, modiga och ärliga tjejer, även om alla är pinnsmala. 

  • Spring BreakersEn film översållad med nakna bröst, bikinirumpor och fulla, knarkande, alkoholindränkta våta ungdomar. Men, det som är så fantastiskt med Spring Breakers är att den undviker objektifieringen och nästan helt sexismen. De fyra kvinnliga huvudkaraktärerna begår ett rån för att ha råd att åka iväg under spring break och efter det känner de sig oövervinnliga, och kanske är det också. Drömlik, annorlunda och innehåller mycket våld, många nakna kroppar, och alla möjliga droger, och jag som inte brukar klara av något av ovanstående om det inte tjänar ett syfte älskar den här filmen. Synd bara att en man står bakom manus och regi...

  • Ruby Sparks
    Handlar om en ung författare som skriver en karaktär han blir kär i, och plötsligt en dag är hon i hans hem, hon har blivit riktig, och de befinner sig i ett förhållande. En film om att skriva, men också om makt i förhållanden. Zoe Kazan som spelar Ruby har även skrivit manuset, och filmen har två regissörer, en man och en kvinna.

  • Foxfire
    Det är 50-tal och fem unga tjejer är trötta på att bli förtryckta, av lärare och av pojkgängen med sin hårgele och sina töntiga jackor. De bildar ett eget gäng, Foxfire, där en behöver svära en ed och tatuera sig för att få vara med. Fantastiskt inspirerande men också melankolisk med oklart slut. tyvärr ingen kvinna som varken regisserat eller skrivit manus, men skärmen översållas ändå av inspirerande och nyanserade kvinnliga karaktärer. 
  • Paper Heart
    En av mina favoritfilmer sedan den kom. Charlyne Yi är en ung kvinna som gör en dokumentärfilm om kärlek, ett fenomen hon själv inte tror på. Filmen är alltså som en dokumentär. Under projektets gång möter hon Michael Cera, och en relation dem emellan utvecklas. Gullig, pluttinuttig och alldeles fantastisk fylld av massor av olika kärlekshistorier som porträtteras med små tygdockor.

*Ruby Sparks och Paper Heart klarar eventuellt inte Bechdeltestet (minns inte riktigt) men de andra gör det med råge, och varken Paper Heart eller Ruby Sparks är ojämställda för det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, här kommenterar vi med respekt och utan härskartekniker tack!