11 januari 2014

vidare om bechdel-testet

Efter att ha publicerat en filmlista igår, där jag är osäker på huruvida två av de fem filmerna klarar Bechdel-testet måste jag få vidareutveckla kring dethär med Bechdel, och varför jag inte tycker det är ett problem.

Bechdel-testet är, som vi nämnt i tidigare inlägg här, en indikator på hur ointresserad en är av att visa världen som jämställd, visa världen som den ser ut, med 50% kvinnor som absolut inte endast pratar om män. Varför det är viktigt att det är fler än en kvinnlig karaktär är också för att i filmen med en enda stark kvinna, typ i Star Wars, så framställs den kvinnan speciell. Leia är en stark och självständig karaktär men i och med att hon är den enda kvinnan så verkar hon vara en annorlunda och speciell kvinna. Men Bechdel-testet är ett bra test för den stora massan av producerad film.

På enskilda filmer säger Bechdel inte så mycket. Som vi skrev i tidigare inlägg behöver en film verkligen inte vara jämställd eller fri från könsstereotyper bara för att den klarar Bechdel-testet. Men den kan även vara en befriande film även om den inte klarar Bechdel-testet..

Både Ruby Sparks och Paper Heart fokuserar på ett förhållande mellan en kvinna och en man, och deras interagerande med andra karaktärer är både begränsat och ganska ointressant. Här blir andra komponenter intressanta istället; som ifall kvinnorna objektifieras eller om filmen är sexistisk. Och det anser jag att varken Ruby Sparks eller Paper Heart är så därför gör det inget att de inte klarar Bechdel.

/Kusin F

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, här kommenterar vi med respekt och utan härskartekniker tack!